Näin kirja syntyy

KIRJANTEKIJÄN OPAS

Kirja on teknisenä toteutuksena yllättävän monimutkainen tuote. Autamme jo alkuvaiheessa asiakasta tekemään järkeviä ratkaisuja ja saamaan kirjojen lopputuloksesta haluttuja. Etukäteen on hyvä selvittää seuraavia asioita:

  • kirjan koko, A4, A5, A6, joku muu
  • sivumääräarvio
  • kirjan sisuksen värisyys (yksi- vai nelivärinen)
  • kova- vai kartonkikantinen kirja
  • kirja, jossa on pelkkää tekstiä, tekstiä ja musta-valkokuvia tai tekstiä ja värikuvia
  • missä muodossa tekstit ovat
  • arvioitu painosmäärä
  • ISBN-tunnuksen saat kirjaasi Kansalliskirjaston palvelusta

KIRJAN OSAT

Alla olevassa piirroksessa on nimetty kova- ja kartonkikantisen kirjan osat. Nämä termit ovat kirja-alalla yleisesti käytössä, niin meilläkin.

KOVAKANTINEN KIRJA

kovakansi1kovakansi2

KARTONKIKANTINEN OTABIND-KIRJA

kartonkikansi1kartonkikansi2

KANSI

Kansi on kirjoissa aina eri materiaalia kuin kirjan sisäsivut. Kovakantisen kirjan kannet ovat pahvia, ja pahvit päällystetään joko neliväripainetulla paperilla, kankaalla, muovilla tai muulla kirjaan soveltuvalla materiaalilla. Jos kansi on paperia (= paperiyliveto), se yleensä laminoidaan (= muovikalvo) ja varmistetaan näin kirjan kestävyys käytössä.

Jos kansipahvit päällystetään värillisellä paperilla, siihen on tapana tehdä folioinnilla esimerkiksi kirjan ja kirjailijan nimi. Tällöin kirjaan voidaan laittaa myös erillinen, irrotettava suojakansi (= suojapaperi), joka voidaan 4-väripainaa ja pintakäsitellä eri tavoin.

Jos kirjan kansi on kartonkia, on se usein neliväripainettu. Kartonkikansi voidaan pintakäsitellä värien säilymisen ja kirjan kestävyyden takaamiseksi. Pintakäsittelynä käytetään lakkaa tai laminointia. Kartonkikantinen kirja on kovakantista kirjaa edullisempi vaihtoehto etenkin pienissä painosmäärissä.

SISUS

Kirjan sisuspaperi valitaan kirjan käyttötarkoituksen mukaan. Tekstikirjassa paperin on hyvä olla silmille ystävällistä, joko kellertävää tai muuten hieman sävytettyä, päällystämätöntä paperia. Jos mustavalkoisena painettavaan kirjaan tulee kuvia, paperiksi valitaan vaalea tai aivan valkoinen materiaali kuvasävyjen toistuvuuden vuoksi. Neliväripainettuun kuvakirjaan valitaan usein sileää, päällystettyä paperia, jolloin värisävyt nousevat painettuina hyvin esille, mutta tyylikkään lopputuloksen saa aikaan myös päällystämättömille paperilaaduille.

Kirjan koko eli formaatti on aina kirjan sisuksen koko. Kirjan formaatti ilmaistaan millimetreinä muodossa leveys x korkeus. Kirjapainossa toimitaan arkkijaon mukaan: perusarkit ovat 8-, 16-, 24- ja 32-sivuisia riippuen kirjan koosta ja painokoneesta.

Pienemmissä painosmäärissä arkkijako ei ole niin merkittävä tekijä.

SELKÄ

Jos kirjan selän paksuus on vähintään 5 mm, siihen voidaan painaa tai folioida tekstiä. Yleensä kirjan selkään tulee kirjan ja kirjailijan nimi. Selän paksuus riippuu sivumäärästä, valitusta sidosasusta ja käytettävistä materiaaleista ja se ilmoitetaan aina painotarjouksessa.  Tästä voit tutustua laskureihimme.

ESILEHDET

Kovakantisessa kirjassa on aina esilehdet, ne tarvitaan esimerkiksi peittämään kansissa käytettävä harmaa pahvi. Esilehdet ovat värillistä tai valkoista paperia. Esilehtiin voidaan tarvittaessa myös painaa. Värillisiin esilehtiin voit tutustua tästä.

PÄÄNAUHAT

Päänauha on pieni koriste-elementti kirjan selän molemmissa päissä. Päänauhat voidaan laittaa kirjaan, jos selän paksuus on vähintään 8 mm. Päänauha ei vaikuta kirjan kestävyyteen, ainoastaan kauneuteen. Päänauhan sävyihin voit tutustua tästä.

AINEISTO JA VEDOKSET

Kansi- ja taittoaineiston perusteella tehtävän painovalmiin aineiston ja mahdollisen kuvankäsittelyn voi tehdä itse tai sen voi teettää ammattilaisella esimerkiksi meidän kauttamme. Aineiston tekoon kannattaa kysyä neuvoa jo varhaisessa vaiheessa turhien työvaiheiden välttämiseksi.

Lopullinen kirja painetaan aina painovalmiista PDF-tiedostosta. Tämä tarkoittaa, että PDF-aineisto on oikoluettu, taitettu, kuvat ja tekstit ovat oikeilla paikoillaan, oikeassa koossa, värit ja tekstit tarkistettuina. Kannesta ja sisuksesta tehdään erilliset PDF-tiedostot. Ennen painamista asiakas saa tarkistettavakseen Otaproof-vedoksen sähköisessä muodossa. Kun vedos hyväksytään, kirjan valmistus Kirjapainossa voi alkaa.

SIDONTA

Kirja voidaan sitoa monin eri tavoin. Sidontatapoihin voit tutustua Tuotteemme-osiosta.

MUUT OHJEET JA MERKIT

Autamme painovalmiin tiedoston tekemisessä, mutta pääset tutustumaan tarkempiin ohjeisiin ja ladattaviin merkkeihin tästä.